Diagram

TÉMA: "Záhrada" v opálových baniach 


Dubnícke bane sú medzinárodne významná lokalita a chránený areál v katastrálnom území obce Červenica v okrese Prešov v rovnomennom kraji. Územie bolo vyhlásené v roku 1964 na rozlohe 6 ha. Ochranné pásmo nebolo určené. Chránený areál je v správe štátnej ochrany prírody Prešov.

Autorský diagram zobrazuje prvotné myšlienky pri premýšľaní nad Záhradou v opálovej Bani. Bana samotná, disponuje výškovými rozdielmi, ktoré baníci kopali pre ťažbu Opálu. Nedá sa vytvoriť jednotvárne zobrazenie záhrady. Nachádza sa tu veľká vlhkosť z podzemných vôd, ktorá v niektorých priestoroch bane vytvára prírodný dážď. Tento úkaz bol pre mňa veľkou inšpiráciou ktorú by som v projekte rada vyzdvihla. Jedna z možností ako docieliť záhradu v Bani, je zabezpečenie prírodných javov ako svetlo, teplo, pôda... 
Druhá možnosť je zanechať baňu v stave ako je dnes a inšpirovať sa Japonskými záhradami, ktoré  vytvára miniatúrne štylizovanie krajiny prostredníctvom starostlivo zložené usporiadanie hornín, vodné prvky, mach, prerezávať stromy a kríky, a použitia štrk alebo piesok, ktoré je hrabaný, aby predstavoval vlnky vo vode.









Komentáre

Obľúbené príspevky