Japonská skalka

 

Japonská skalka



Zenová záhrada je zvyčajne relatívne malá, je obklopená múrom a zvyčajne je určená na to, aby ste ju videli, keď sedíte z jedného uhla pohľadu mimo záhrady, ako je napríklad veranda, sídlo hlavného mnícha chrámu alebo kláštora. Klasické zenové záhrady vznikli pri chrámoch zenového budhizmu  v Kjóte počas obdobia MuromačiMali napodobňovať podstatu prírody, nie jej skutočný vzhľad, a slúžiť ako pomôcka pri meditácii o pravom zmysle existencie. 

 "Na mieste, kde nie je ani jazero, ani potok, sa dá postaviť to, čo sa nazýva kare-sansui alebo suchá krajina."

Znaky_ 
Kamenné aranžmány a iné miniatúrne prvky sa používajú na znázornenie hôr a prírodných vodných prvkov a scén, ostrovov, riek a vodopádov. Kamenné a tvarované kríky ( karikomi , hako-zukuri topiary) sa používajú zameniteľne. Vo väčšine záhrad sa mach používa ako pôdna pokrývka na vytvorenie "krajiny" pokrytej lesom.

Výber a umiestnenie skál je najdôležitejšou súčasťou výroby japonskej skalky. V prvej známej príručke japonského záhradníctva, je vyjadrené ako " zakladacie kamene", ishi wo tateru koto ; doslova „akt kladenia kameňov do zvislej polohy“. Stanovil veľmi špecifické pravidlá pre výber a umiestňovanie kameňov a varoval, že ak sa pravidlá nedodržia, majiteľ záhrady utrpí nešťastie. V japonskom záhradníctve sa skaly klasifikujú ako vysoké vertikálne, nízke vertikálne, klenuté, ležiace alebo ploché. 

Na vytváranie „hôr“ sa zvyčajne používajú vyvrelé sopečné horniny, drsné horské horniny s ostrými hranami. Hladké, zaoblené sedimentárne horniny sa používajú na okraje štrkových "riek" alebo "morských brehov". 

Na konci obdobia Edo bol vynájdený nový princíp: používanie suteishi , „odhodených“ alebo „bezmenných“ skál, umiestnených na zdanlivo náhodných miestach, aby dodali záhrade spontánnosť. Medzi ďalšie dôležité zásady usporiadania hornín patrí vyrovnávanie počtu zvislých a vodorovných hornín.

V zenových záhradách sa zvyčajne používa skôr štrk ako piesok, pretože je menej narušený dažďom a vetrom. Akt hrabania štrku do vzoru pripomínajúceho vlny alebo vlniacu sa vodu, má estetickú funkciu.

Komentáre

Obľúbené príspevky